Η σελίδα αυτή περιλαμβάνει ιστοσελίδες, προσομοιώσεις, παρουσιάσεις, βίντεο, γύρω από το πεπτικό σύστημα, τα διάφορα μέρη και όργανά του, καθώς και τη λειτουργία του καθενός. Ο εκπαιδευτικός σε αυτή τη σελίδα θα βρει πολύ χρήσιμο υλικό και πρωτότυπες ιδέες που ανταποκρίνονται στο επίπεδο Δημοτικής εκπαίδευσης.

Προσομοιώσεις


Δόντια Ο μαθητής θα μάθει και θα αναγνωρίζει τα διαφορετικά δόντια και το ρόλο του καθενός όσον αφορά το μάσημα της τροφής. Υπάρχει εξάσκηση και ανατροφοδότηση.


Νεογιλά Δόντια και Δόντια Ενηλίκου: Σε αυτή την προσομοίωση ο μαθητής καλείται να τοποθετήσει το σωστό τύπο δοντιού στην σωστή του θέση σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές του ανθρώπου (ενός παιδιού και ενός ενηλίκου)


Πεπτικό Σύστημα: Οι μαθητές είναι σε θέση με αυτή την προσομοίωση να δουν πως διασπόνται διάφορα είδη τροφής και που πάνε. Η προσομοίωση είναι στα αγγλικά


Η πεπτική οδός: Χωρίζεται το πεπτικό σύστημα σε μέρη. Ο μαθητής διαβάζει ένα υπερκείμενο και στο τέλος καλείται να απαντήσει ερωτήσεις εμπέδωσης.


Πεπτικό Σύστημα: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συλλέξει ο εκπαιδευτικός πληροφορίες αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από μαθητές. Στόχος είναι να αντιστοιχίσεις τα όργανα στο σωστό μέρος. Η χρήση της προσομοίωσης απαιτεί εγγραφή στην σελίδα η οποία είναι δωρεάν.


Αξιολόγηση: Υπάρχουν δραστηριότητες αξιολόγησης πάνω στο μάθημα του πεπτικού συστήματος

Το πεπτικό Σύστημα- Φάτο Τάκη: Σε αυτή την προσομοίωση ο μαθητής μπορεί να δει την πορεία της τροφής και τις διεργασίες που γίνονται σε κάθε στάδιο. Η προσομοίωση υπάρχει και στα αγγλικά.

Το πεπτικό σύστημα: Αλληλεπιδραστική προσομοίωση με το πεπτικό σύστημα προς κατανόηση της λειτουργίας του από την National Geographic. Η προσομοίωση είναι στα αγγλικά.

Παιχνίδια

Ένα υγιεινό κολατσιο! Το παιχνίδι αυτό επιτρέπει στον μαθητή να καταλάβει και να ξεχωρίσει τις υγιεινές τροφές και να φτιάξει μόνος του ένα σωστό κολατσιό. Το παιχνίδι είναι στα αγγλικά.

Τροφή και δόντια: Σε αυτό το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν για τα είδη των δοντιών και την χρησιμότητά τους καθώς και τις διαφορές μεταξύ του ανθρώπου και των διάφορων ζώων όσον αφορά τα είδη των δοντιών που έχουν.Ιστοσελίδες


Φάγαμε, ήπιαμε και τώρα τί;; Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να βρείτε δραστηριότητες, στόχους, εικόνες και προσομοιώσεις σχετικά με το πεπτικό σύστημα. Ενδείκνυται για παιδιά 9-12 ετών.


Μια αφίσα για το πεπτικό σύστημα: Σε αυτή την σελίδα θα βρείτε δραστηριότητες και το αντίστοιχο υλικό για τα παιδιά αναφορικά με το πεπτικό σύστημα.


Η ιστοσελίδα αυτή αποτελεί μια τρισδιάστατη προσομοίωση όπου οι μαθητές μπορούν να μελετήσουν τη μορφολογία του δοντιού, να γνωρίσουν τις διάφορες ασθένειες που απειλούν τα δόντια και να παρακολουθήσουν πώς τα δόντια καταστρέφονται από αυτές. Τέλος μπορούν να παρακολουθήσουν μικρές ταινίες όπου παρουσιάζονται τρόποι φροντίδας των δοντιών. Η ιστοσελίδα αυτή προσφέρει σύνδεση (link) με την ιστοσελίδα του Βρετανικού Συνδέσμου Οδοντιάτρων η οποία προσφέρει στους μαθητές παιχνίδια σχετικά με τις έννοιες που έχουν μάθει οι μαθητές στα δύο μαθήματα για τα δόντια. Η ιστοσελίδα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με τη διδασκαλία διότι αποτελεί ενισχυτικό εργαλείο.
20111206032206yqupa.jpg


Βίντεο


Πεπτικό Σύστημα: Σε αυτό το βίντεο παρουσιάζεται το πεπτικό σύστημα και η λειτουργία του, απλοποιημένο για παιδιά μικρής ηλικίας!


Στοματική Υγιεινή: Παρουσιάζονται σαν ένα θεατράκι 2 δράκοι που βρίσκονται στον οδοντίατρο και συζητούν για τις συμβουλές που τους έδωσε ο οδοντίατρός τους σχετικά με την υγιεινή του στόματος και την προστασία των δοντιών.


Πως βουρτσίζουμε τα δόντια μας: Αποτελεί τη συνέχεια του πιο πάνω βίντεο με πρωταγωνιστές τον ένα από τους δράκους τον Θεόφιλο, την οδοντίατρο και ένα παιδάκι και παρουσιάζουν τον καλύτερο τρόπο να βουρτσίζουμε τα δόντια μας.


Κινούμενο Σχέδιο για την χρησιμότητα των τροφών: Είναι ένα επεισόδιο από την σειρά κινουμένων σχεδίων "Μια φορά και ένα καιρό ήταν η ζωή", τα οποία εξηγούν την ανθρώπινη λειτουργία. Σε αυτό το επεισόδιο περιγράφεται η κατανάλωση τροφών από την στοματική κοιλότητα και πως αυτή η τροφή διοχετεύεται στο υπόλοιπο σώμα.


Παρουσίαση Μερών Πεπτικού Συστήματος: Γενική παρουσίαση των διαδικασιών στο πεπτικό σύστημα


Παρουσίαση του Πεπτικού Συστήματος και των διαφόρων οργάνων: Γίνεται επεξήγηση της λειτουργίας και της χρησιμότητας τους πεπτικού συστήματος καθώς και του κάθε οργάνου που το απαρτίζει ξεχωριστά. Υπάρχει ηχητική εξήγηση της κάθε διαφάνειας στα ελληνικά.


Η διαδρομή της τροφής μέσω του πεπτικού συστήματος: Σε αυτό το βίντεο ακολουθούμε την τροφή σε κάθε στάδιο του πεπτικού συστήματος και τις διεργασίες που επιδέχεται εκεί. Η αφήγηση είναι στα αγγλικά.


a_1279840399483_42603.png.jpg

Παρουσιάσεις

Το ταξίδι της τροφής συνεχίζεται: Σε αυτή την παρουσίαση φαίνονται τα μέρη του πεπτικού. Ενθαρρύνεται η συζήτηση με τους μαθητές. Στο τέλος υπάρχουν αυτούσιες οι σελίδες των σχολικών βιβλίων της Ελλάδας.

Τα δόντια μας: Σε αυτή την παρουσίαση φαίνονται τα μέρη της στοματικής κοιλότητας. Ενθαρρύνεται η συζήτηση με τους μαθητές. Επίσης υπάρχουν αυτούσιες οι σελίδες των σχολικών βιβλίων της Ελλάδας.

Ισορροπημένη Διατροφή: Σε αυτή την παρουσίαση εξηγείται ο όρος ισορροπημένη διατροφή. Ενθαρρύνεται η συζήτηση με τους μαθητές. Επίσης υπάρχουν αυτούσιες οι σελίδες των σχολικών βιβλίων της Ελλάδας.

Πεπτικό Σύστημα: Εξειδικευμένες πληροφορίες για τον εκπαιδευτικό που θέλει να μάθει τα πάντα γύρω από αυτό το θέμα.
Τα δόντια μας:Σε αυτή την παρουσίαση παρουσιάζονται τα μέρη της στοματικής κοιλότητας με εικόνες και λόγια.
Παρουσίαση σε power point για το πεπτικό σύστημα. Χρήσιμο πληροφοριακό υλικό για εκπαιδευτικούς και για άλλους ενδιαφερόμενους. Πολλές εικόνες και επιπλέον ιστοσελίδες για βίντεο και προσομοιώσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

Βιβλία Επιστήμης Ελλάδος


Ε' Δημοτικού Πεπτικό Σύστημα, Βιβλίο μαθητή
Ε' Δημοτικού Πεπτικό Σύστημα, τετράδιο μαθητή

K_htbw_stomach1.gif